Explore my side projects and work using this link

Upsidedown is a WordPress theme design that brings blog posts rising above inverted header and footer components.

De veelzijdige ontwerper Piet Zwart (1885-1977) is de terechte naamgever van WdKA's Piet Zwart Instituut, waarin de masteropleidingen zijn ondergebracht. Die bestrijken het hele gebied waarin Piet Zwart actief was: hij werkte als binnenhuisarchitect, industrieel vormgever, reclametypograaf, fotograaf, criticus en – aan de Rotterdamse Academie – als docent. In al deze hoedanigheden speelde Zwart een belangrijke rol in het ontwerpklimaat van de twintigste eeuw, in Nederland én daarbuiten. In 2000 werd Piet Zwart om zijn veelzijdigheid en zijn invloed op huidige vormgevers door de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers uitgeroepen tot 'Ontwerper van de eeuw'.

Overigens noemde Piet Zwart zélf zich liever 'vormingenieur' of 'vormtechnicus' dan ontwerper. Hij geloofde in functionaliteit, standaardisatie en machinale productie en profileerde zich als een van de eerste industriële vormgevers van Nederland. In zijn ogen moest een ontwerp zowel rekening houden met ergonomie en gebruiksvriendelijkheid als met massaproductie. Dat is bijvoorbeeld te zien in de Bruynzeelkeuken uit 1938, een revolutionair ontwerp waarop nú nog steeds wordt voortgebouwd. In het grafische werk van Piet Zwart is eenzelfde vernieuwingsdrang te herkennen. Zijn ontwerpen zijn strak en functioneel, maar bezitten tegelijkertijd een speels karakter. Al snel incorporeerde Zwart ook foto's in zijn reclamedrukwerk. Zijn fotografische werk kenmerkt zich eveneens door een zakelijke benadering, een voorliefde voor lijnen en vlakken en een bijzonder oog voor detail. Naast reclamefotografie maakte hij een tijdlang opnamen van oppervlaktestructuren van hout, metaal en textiel en close-ups van organische gegroeide vormen.

Het Gemeentemuseum in Den Haag, waar Piet Zwart woonde, organiseert nu een grote overzichtstentoonstelling.

'Piet Zwart (1885-1977). Vormingenieur'. 21 juni t/m 7 september 2008. Gemeentemuseum, Stadhouderslaan 41, 2517 HV Den Haag. Open: di-zo, 11-17 uur.

bron: Gemeentemuseum, Den Haag

Tags

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *